Pornește o lumânare pentru Hanuka

Hanukkah (scris, de asemenea, Hanukkah sau Chanukkah) este festivalul evreiesc al luminilor. Acestea sunt sărbători fericite care amintesc că Menorahul din vechiul templu al Ierusalimului a ars nu doar o zi, ci de uimitor de opt zile, chiar dacă nu mai rămăsese nici un ulei. Acest festival se referă la sfeșnicul Hanukkah, care este sfeșnicul pe care mulți îl numesc Menora (Chanukkia fiind numele potrivit). Iluminarea acestui candelabru are loc în trepte foarte speciale, care sunt ușor diferite în fiecare dintre cele opt zile Hanukkah.

metodă

Partea 1
Aranjați lumânările

Imagine cu denumirea Lumina unui meniu din Chanuka Pasul 1
1
Începeți la apusul de 24 Ziua lunii Kislev. Hanukkah începe în fiecare an în aceeași zi a calendarului evreiesc, în a 24-a zi a lunii Kislev. Din moment ce calendarele romane și evreiești diferă, Hanuka începe în fiecare an într-o altă zi în calendarul roman.
 • 2016 Hanukkah a început sâmbătă seara, 24 decembrie, și sa încheiat duminică seara, 1 ianuarie.
 • 2017 Hanukkah a început marți seara, 12 decembrie și sa încheiat miercuri seara, 20 decembrie.
 • 2018 Hanukkah începe luni seara, 10 decembrie și se termină marți seara, 19 decembrie.
 • 2019 Hanukkah începe duminică seara, 22 decembrie și se termină luni noaptea, 30 decembrie.
 • Imagine cu denumirea Lumina unui meniu din Chanukah Pasul 2
  2
  Adunați familia și prietenii după apusul soarelui. Toate sărbătorile evreiești încep la apus. Prin urmare, ar trebui să aduceți prieteni și familii împreună pentru a aprinde lumânările chiar după apusul soarelui.
  • Excepția este de vineri seara, când menora trebuie aprinsă înainte de apusul soarelui. Acest lucru se datorează faptului că vineri seara începe Sabatul sau ziua de odihnă, iar iluminarea Menora este considerată o lucrare (care nu poate fi făcută când Sabatul a început).
  • Colectarea prietenilor și a familiei în timp ce iluminarea rituală a lumanii este un aspect foarte important al lui Hanukkah. În iudaism, minunea lui Hanuka și transmiterea tradiției către copii joacă un rol important. De aceea ar trebui să aprinzi lumânarea împreună cu alții.
 • Imagine cu denumirea Lumina unui meniu din Chanuka Pasul 3
  3
  Puneți șamanul pe Hanuka. Pe sfeșnicul Hanukkah ar trebui să existe nouă deschideri pentru lumânări, cu opt la un nivel și unul mai mare decât celelalte. Acesta din urmă este locul pentru shamash, adică lumânarea cu care sunt aprinse toate celelalte. Puneți o lumânare pe acest loc ridicat.
  • În fiecare noapte de Hanuka, puneți shamashul în fața celorlalte lumânări și lăsați-l să lumineze.
  • Cuvântul Shamash înseamnă slujitor în ebraică și înălțimea sa-l separă de celelalte lumânări, reprezentând fiecare zi Hanukkah. Poziția lui are de a face cu importanța sa de a lumina celelalte lumânări.
  • Culoarea lumanarilor nu conteaza. Unii aleg lumanari tradiționale albastre și albe, în timp ce alții folosesc lumanari colorate diferite.
  • Un electric Hanukkah este o decorare destul de, dar nu îndeplinește în mod corespunzător ceremonia de Hanukkah. Ai o lumânare sau ulei în Hanukkah menora la lumină pentru a efectua mitzvah (determinarea sau fapta buna).
  • Sfeșnicul folosit de evrei la Hanukkah este numit Hanukkia. Are nouă brațe, nu pentru a fi confundat cu menora, care are șapte. Unii oameni numesc în mod eronat Hanukkah Menora, dar mulți îl consideră acum unul și același lucru. Dacă vrei să fii corect, atunci ar trebui să suni sticla Chanukia.
 • Imagine cu denumirea Lumina unui meniu cu Chanukah Pasul 4
  4
  Adăugați celelalte lumânări. În fiecare noapte Hanukkah adăugați o lumânare. În prima seară ar trebui să plasați o lumânare pe extrema dreaptă. Apoi adăugați o altă lumânare în fiecare noapte, mergând de la dreapta la stânga.
  • În cea de-a doua noapte de Hanuka, puneți shamash-ul în mijloc și puneți lumânarea care reprezintă prima seară Hanukkah în standul din dreapta. Lumanarea pentru cea de-a doua seară a lui Hanuka se află în stânga a doua zi.
  • În cea de-a treia seară, luminați lumânările ca și seara înainte și adăugați o a patra lumânare la stânga ultimei.
 • Partea 2
  Luminați shamashul și spuneți rugăciunile

  Imagine cu denumirea Lumina unui meniu din Chanuka Pasul 5
  1
  Aprinde lumânarea lumânării. Odată ce soarele coboară (cu excepția zilei de vineri), aprindeți lumânarea Shamash cu un meci, o brichetă sau o altă flacără. Este foarte important ca acest lucru să se întâmple mai întâi. Cu șamascul aprinzi toate celelalte lumânări. Niciodată nu trebuie să o lăsați să apară mai întâi.
  • În serile de vineri, aprindeți lumânarea înainte de apusul soarelui. Utilizați lumânări lungi de ardere pentru a le menține arzând timp de cel puțin 30 de minute după apusul soarelui.
 • Imagine cu denumirea Lumina unui meniu cu Chanukah Pasul 6
  2
  Spune prima rugăciune asupra lumânărilor. Ori de câte ori lumânările sunt aprinse la o ceremonie evreiască, se vorbește despre o rugăciune. Aceasta este prima rugăciune pe care o veți spune în fiecare seară Hanuka.
  1. Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha`olam, asher kidshanu b`mitzvotav v`tzivanu l`hadlik ner shel Hanukkah.

   Binecuvântat sunteți, Doamne, Dumnezeul nostru, conducător al universului, care ne-a sfințit prin poruncile voastre și ne-a poruncit să aprindem luminile pentru sărbătoarea luminii.
   • În mod tradițional puteți să cântați rugăciunea sau pur și simplu să o reciți. Puteți vorbi în limba germană dacă nu puteți vorbi în limba ebraică, deși versiunea ebraică este preferabilă.
   • Este o tradiție să spui "amen" după fiecare rugăciune.
 • Imagine cu denumirea Lumina unui meniu din Chanuka Pasul 7


  3
  Spune a doua rugăciune. În ea, Dumnezeu este mulțumit pentru miracolul pe care la dat strămoșilor evrei. Fiecare seara Hanuka este recitata dupa rugaciune pentru a aprinde lumanarile.
  1. Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha`olam, năsim l`avotein, b`yamim haheim bazman hazeh.

   Binecuvântat sunteți, Doamne, Dumnezeul nostru, conducător al universului, care ne-a sfințit prin poruncile voastre și ne-a poruncit să aprindem luminile pentru sărbătoarea luminii.
 • Imagine cu denumirea Lumina unui meniu cu Chanukah Pasul 8
  4
  Spune rugăciunea Shehechejanu în prima noapte Hanuka. Spuneți acea zi după celelalte două rugăciuni. Rugăciunea Shehechejanu este o rugăciune specială care este recitată tradițional ori de câte ori faceți ceva pentru prima dată sau efectuați un ritual special pentru prima dată în acest an. Din moment ce luminați lumânările Hanukkah pentru prima dată în acest an, spuneți-o în prima noapte, dar nu următoarele.
  1. Baruch Atah Adonai Eloheinu Melech Ha`olam, shehekheyanu, v`kiyamanu vehegianu lazman hazeh.

   Binecuvântat să fie Domnul nostru, Dumnezeul nostru, Conducătorul Universului, care ne-a ținut în viață, ne-a susținut, și a adus la acel moment.
 • Partea 3
  Aprindeți celelalte lumânări

  Imaginea intitulată Lumina unui menorah din Chanuka Pasul 9
  1
  Aprinde lumânările cu shamash. Când ați terminat cu rugăciunile, luați lumânarea Shamash cu mâna dominantă și folosiți-o pentru a aprinde celelalte lumânări de la stânga la dreapta. Cu alte cuvinte, luminează mai întâi cea mai nouă lumânare, apoi celelalte lumânări.
  • Utilizați întotdeauna shamash pentru a aprinde lumânările. Nu luați niciodată o lumânare deja aprinsă pentru a lumina alta.
  • Chiar dacă ați lăsat lumânările de la dreapta la stânga, întotdeauna le aprindeți de la stânga la dreapta pentru a recunoaște că noua lumânare în fața celorlalți reprezintă noua lumină a lui Hanuka.
 • Imagine cu denumirea Lumina unui meniu cu Chanukah Pasul 10
  2
  Puneți lumanarea de shamash în locul său. Când ați terminat de aprins lumânările, shamash-ul se întoarce la locul său. Tocmai ai reușit să aprinzi Hanuka.
 • Imaginea intitulată Lumina unui meniu din Chanukah Pasul 11
  3
  Puneți sfeșnicul în fereastră. este o altă parte importantă a Hanukkah pentru a pune candelabru aprins în fereastră pentru a indica mândrie în moștenirea voastră evreiască și tradițiile tale evreiești.
  • Partea crucială a povestirii Hanukkah este victoria Macabei evreiești asupra vechilor forțe elenistice. Grecii au preluat templul evreiesc și au vrut să suprime religia evreiască. Prin urmare, expunerea hanukkahului și exprimarea iudaismului este o parte integrantă a lui Hanukkah.
  • Tradiția dorește ca sfeșnicul să fie posibil stânga este instalat de la ușă. Hanukkah aparține în partea stângă a unei uși, vizavi de mezuzahul din dreapta, astfel încât familia este înconjurată de Mitzvah (porunci) când sărbătoresc Hanuka.
 • Imaginea intitulată Lumina unui meniu din Chanukah Pasul 12
  4
  Lumanarile arde singure in loc sa le sufle sau sa le stinga. Ar trebui să arzi cel puțin o jumătate de oră după apusul soarelui. Dacă trebuie să părăsiți casa, planificați ca lumânările să ardă cel puțin o jumătate de oră după iluminare.
  • În Sabat, ar trebui să folosiți lumânări care ard mult timp pentru a vă asigura că ard cel puțin jumătate din apusul soarelui.
  • Dacă trebuie să părăsiți casa, lăsați lumânările să ardă timp de cel puțin 30 de minute după apusul soarelui. Apoi ștergeți-l din motive de securitate.
 • Sfaturi

  • Plasați o placă sau o tavă sub lumânări, astfel încât ceara să nu picure pe fața de masă.
  • Pentru ca sfeșnicul Hanukkah să fie kosher, toate cele opt lumânări "obișnuite" trebuie să fie în linie una cu cealaltă în aceeași înălțime, iar cele aflate la mijloc în afara acestei linii. Atâta timp cât această cerință este îndeplinită, sfeșnicul Hanukkah poate fi decorat așa cum îl doriți. Unii chiar își fac propriul proiect de artizanat în afara acestuia.
  • Elizați-l pe Latkes, distribuiți cadouri și jucați în jurul lui Dreidel în jurul candelabrului dvs. Channuka!

  avertismente

  • Uitați-vă cum copiii luminează lumânări și asigurați-vă că lumânările sunt la îndemâna copiilor mici sau a animalelor de companie care le-ar putea lovi.
  • Asigurați-vă că nu există obiecte lângă lumanari care ar putea arde. Nu lăsați niciodată lămpile de ardere nesupravegheate. Împachetați folia de aluminiu sub sfeșnici, astfel încât să nu se scurgă ceară fierbinte pe masă.

  Ce ai nevoie

  • Menora
  • lumânările de Hanuka
  • Mai ușoare sau mai potrivite
  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit